Regeringen udtrykker positivt syn på boligmarkedet

Regeringen nedsætter sit tidligere forventede prisfald på boligmarkedet i år med 50 procent. Dette indikerer en markant opjustering af dens optimisme i forhold til boligmarkedet, især når man tager den positive sommerudvikling i betragtning.

Regeringen har netop offentliggjort sin seneste udgave af Økonomisk Redegørelse, hvor den blandt andet præsenterer en frisk prognose for boligmarkedet. Ifølge regeringen forventes huspriserne i år at falde med -4,5%. Det er en positiv opjustering i forhold til den tidligere prognose fra maj, hvor man forventede et prisfald på -9,2%. Derudover har regeringen også justeret sine forventninger til boligpriserne for næste år en smule op, idet den nu forventer en stigning på 1,4% i stedet for det tidligere forventede fald på -0,5%. Du kan finde hele redegørelsen her:

https://www.oem.dk/publikationer/2023/oekonomisk-redegoerelse-august-2023/

 

Uklar forventning til prisstigninger

I regeringens seneste vurdering af boligmarkedet, forventes der stigende priser allerede næste år. I DSE håber vi det er rigtigt, men udsagnet er for generelt. 

Der er desværre en god mulighed for, at tallene ”mudres til” af store forskelle i den geografiske udvikling i forskellige dele af landet. Ejerlejligheder i de større byer sælges f.eks. nu rimelig godt, - sikkert mest fordi skatterabatten, der kan opnås i år, er motiverende for en køber. Men at prisen skulle stige næste år, hvor renten formentlig ikke er blevet lavere og hvor der ikke længere kan opnås skatterabat, er ret tvivlsomt. Derfor er det en unuanceret melding regeringen kommer med. 

Boligmarkedet lige nu er generelt hverken godt eller dårligt. Salg lykkes, men til afdæmpede priser i forhold til for et par år siden. Markedet er presset af de forhøjede renter, og fordi bankerne og kreditforeningerne er meget forsigtige med at give lån. I visse dele af landet er det et stort problem, at kunder ikke kan låne op til sædvanligt beløb til køb af bolig, blot pga. postnummeret. Det forstærker problemerne i yderområderne, og det er synd, for der er talrige dejlige byer og områder med god livskvalitet her, og muligheder for at f.eks. unge eller børnefamilier kan få en god “startbolig” til en fornuftig pris. Vi ser frem til at følge udviklingen på boligmarkedet og se, hvad fremtiden har i vente. 

Men venlig hilsen, Danske Selvstændige Ejendomsmæglere

DSE bestyrelse